Mooie afsluiting van 2017 in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam

Programma

Net als in 2016 sloten we 2017 af met een optreden in de hal van de bibliotheek aan de Blaak. Er staat dan een vleugel die door bezoekers bespeeld mag worden en daarnaast krijgen Rotterdamse clubs de gelegenheid zich te presenteren. VAKiR trad twee uur lang op met een afwisselend programma, uitgevoerd door VAKiR-leden en gastspelers. Zo verzorgden Ton Pagie en zijn kleinzoon Kaan Pagie vierhandig op de vleugel de opening.

De presentatie zag er professioneel uit, met een banner waarop te zien is wat VAKiR is en doet en een serie foto’s van onze activiteiten als achtergrond voor de musici. Ook hebben we als VAKiR een microfoon met versterker aangeschaft; hiermee kon Marianne de spelers goed verstaanbaar introduceren. Ook hielp de microfoon om de gedichten van Marja bij de Kinderszenen van Schumann duidelijk over het voetlicht te brengen.
Alle ensembles hadden hun optreden voorbereid, presenteerden zich goed en namen samen het applaus in ontvangst. Heel prettig is het als een ensemble zo flexibel is om ter plekke te wisselen met een ander ensemble, omdat dat onverwacht eerder weg moet. Omdat het programma om 16.00 uur stipt afgelopen moest zijn, was het onze grote angst dat het laatste ensemble niet meer zou kunnen spelen. Maar doordat iedereen zich goed aan de afgesproken tijd hield, waren we ruim voor vieren klaar. Een punt van aandacht voor volgend jaar is, om allemaal van tevoren de balans en de positie ten opzichte van de andere spelers te testen. Nu hadden sommige ensembles er last van dat ze elkaar niet goed konden horen. Allemaal een uur van tevoren aanwezig zijn?

Er was een goede opkomst; na een uur telden we wel veertig mensen op de stoelen en er bleven ook mensen staan om te luisteren. Het was een komen en gaan, zodat de werkelijke opkomst groter was.
Het publiek reageerde enthousiast. Een paar meisjes vroegen naar die mooie Italiaanse liederen van Fons en Marijke, want die wilden ze zelf ook zingen. Een mevrouw die in de bewonerscommissie van een 55-pluscomplex zat, vroeg of we ook eens bij hen zouden willen optreden.
Tijdens de borrel na afloop waren de reacties van de spelers ook enthousiast. Volgend jaar weer?