Impressie workshop 23 november 2019

Impressie workshop 23 november 2019

Voor het eerst heb ik op 23 november meegedaan met een VAKiR workshop dag, nadat we tijdens de Opmaat enthousiast waren geworden over de Bagatellen van Dvorak. Na even zoeken vonden we onze ruimte in de kelder. Meteen gaan we hard aan de slag om te studeren. Tijdens de lessen van Janneke Spruijt hebben we vooral gelet op het tempo en de dynamiek. De moeilijke maar ook de mooie stukjes worden meestal vanzelf langzamer en Janneke dirigeerde fanatiek om ons in tempo te houden. Zelf oefenen we veel met metronoom en tot onze verbazing lopen we na lang oefenen ineens een fractie voor op de metronoom. Het was heel intensief en op het eind van de dag was ik wel behoorlijk moe. Waar je in een orkest soms nog even pauze hebt tijdens repetities ben je met kamermuziek altijd aan de beurt. Het betaalt zich wel uit: leuk om te merken hoe het stuk vooruit is gegaan tijdens deze dag en fijn om samen deze mooie muziek te spelen.

Het luisteren naar de andere ensembles was ook prachtig, mooi om te zien hoe afwisselend de samenstellingen en gekozen muziek zijn en hoe iedereen er helemaal voor gaat.

Wat me opvalt bij VAKiR is hoe ontspannen de sfeer is en hoe goed over alles is nagedacht: van de lunch tot de lokalen, alles is tot in de puntjes geregeld. Wat een luxe! En ik voel me heel welkom als nieuweling. Voor mij is de dag zeker voor herhaling vatbaar.