Nieuwjaarstoespaak 2017

Beste leden van VAKiR,

“Dzveli Kuchkhi Bedineri” wil zoveel zeggen als: Welkom geluk!
Eind vorig jaar zag ik een televisieprogramma waarin Paul Witteman manieren beproefde om gelukkiger te worden. Zijn ervaringen besprak hij met wetenschappers die zich met geluk bezighouden.
Wat ik van die uitzendingen leerde was:
je wordt gelukkiger als je iets met andere mensen doet
je wordt gelukkiger als je kunt opgaan in wat je doet
je wordt gelukkiger als je iets voor andere mensen doet
je wordt gelukkiger als je open staat voor nieuwe ervaringen.

Wat zijn wij als VAKiR leden dan gelukkige mensen!
We maken muziek samen met anderen en kunnen daarin helemaal opgaan. Met onze muziek kunnen we ook anderen blij maken, zoals is gebleken tijdens onze optredens. Een van de mooiste momenten waarin ik dat zag, was bij ons optreden in de Centrale Bibliotheek toen een klein meisje op de muziek mee ging dansen.

Er zijn ook leden die iets voor anderen doen – en wel voor ons. Zij moeten wel heel gelukkig zijn!
Ik wil hier drie mensen naar voren roepen en bedanken: Peter Kluit, die onze website voortdurend bijhoudt en verbetert. Ik kan jullie verzekeren dat dit veel tijd kost.
Dan Paula Soullié die onze catering verzorgt. Bij de vorige workshop kon ze er niet bij zijn, toen moesten we alles zelf doen. Dat lukte alleen met hulp van vele anderen.
En tenslotte Ed, die met pensioen is en nu als vrijwillig conciërge het gebouw voor ons openstelt en hand- en spandiensten verricht.

Ik zei hiervoor: je wordt ook gelukkig als je open staat voor nieuwe ervaringen. Dat brengt meer dan alleen geluk. Yannick Nézet-Séguin, dirigent van het Rotterdams Philharmonisch, schreef in een column dat je een betere musicus wordt, als je openstaat voor nieuwe ervaringen: eens een keer op een ander instrument spelen, eens een keer onbekende muziek kiezen, eens een keer met nieuwe mensen samenspelen, improviseren, eens een keer iets doen wat je eigenlijk niet durft.

Het VAKiR bestuur wil jullie ook dit jaar weer alle mogelijkheden bieden om gelukkig te worden en we zullen jullie uitdagen om daarbij af en toe iets heel nieuws te proberen!
Laten wij met elkaar een toast uitbrengen om het geluk te verwelkomen!

Froukje Joosten, voorzitter VAKiR