Impressie workshop 23 november 2019

Impressie workshop 23 november 2019

Voor het eerst heb ik op 23 november meegedaan met een VAKiR workshop dag, nadat we tijdens de Opmaat enthousiast waren geworden over de Bagatellen van Dvorak. Na even zoeken vonden we onze ruimte in de kelder. Meteen gaan we hard aan de slag om te studeren. Tijdens de lessen van Janneke Spruijt hebben we vooral gelet op het tempo en de dynamiek. De moeilijke maar ook de mooie stukjes worden meestal vanzelf langzamer en Janneke dirigeerde fanatiek om ons in tempo te houden. Zelf oefenen we veel met metronoom en tot onze verbazing lopen we na lang oefenen ineens een fractie voor op de metronoom. Het was heel intensief en op het eind van de dag was ik wel behoorlijk moe. Waar je in een orkest soms nog even pauze hebt tijdens repetities ben je met kamermuziek altijd aan de beurt. Het betaalt zich wel uit: leuk om te merken hoe het stuk vooruit is gegaan tijdens deze dag en fijn om samen deze mooie muziek te spelen.

Het luisteren naar de andere ensembles was ook prachtig, mooi om te zien hoe afwisselend de samenstellingen en gekozen muziek zijn en hoe iedereen er helemaal voor gaat.

Wat me opvalt bij VAKiR is hoe ontspannen de sfeer is en hoe goed over alles is nagedacht: van de lunch tot de lokalen, alles is tot in de puntjes geregeld. Wat een luxe! En ik voel me heel welkom als nieuweling. Voor mij is de dag zeker voor herhaling vatbaar.

Nationale voorleeslunch Centrale Bibliotheek

VAKiR-optreden in de bieb tijdens de nationale voorleeslunch voor ouderen

De centrale bibliotheek nodigde VAKiR uit om op 4 oktober met een aantal ensembles het voorlezen en de lunch op te luisteren. Duo ‘Rothaak’ (naar de achternamen van Peter en Wim) gaven zich als eerste op, met sfeervolle Barokmuziek. Of er nog een viool bij kon? vroeg de medewerker van de bieb. En daar was opeens de aanmelding van Riekje en Vera, die het aandurfden om moderne Rotterdamse muziek te spelen. Bij de binnenkomst was ruim parkeertijd gerekend voor de rollators. We voelde ons jong, met onze instrumenten als houvast. De directeur kwam binnen als een wervelwind, die moeite had om rustig een verhaal voor te lezen met veel ‘verkeerde’ woorden, die hij eigenlijk niet zou willen uitspreken. Maar het moest. Dan maar met een beschaafde ‘bliep’.

Geen gewone blokfluit
We hoorden het verhaal van Maarten Spanjer, dat in heel Nederland werd voorgelezen. Het ging nog over guldens en Willem O Duis, hoe schrijf je dat en wie was dat ook al weer? Maar het verhaal was toch speciaal onder embargo afgeleverd voor dit evenement. Wim en Peter kregen vervolgens de juiste aandacht voor hun samenspel. Tijdens de muziek merkte een dame op dat Wim nu een heel andere fluit te pakken had en of ze dat goed zag. Wim pauzeerde even om uit te leggen dat dit geen gewone blokfluit was, maar een traverso. Dat combineert erg goed met het clavecimbel waar Peter meestal op speelt, terwijl hij nu wat fors speelde op de net gestemde vleugel, met de klep helemaal open. Wim pakte de draad weer op en samen speelden ze geconcentreerd en virtuoos tot het eind.

Week van de eenzaamheid
Riekje en Vera kondigden zelf aan waarom deze muziek van een Joodse Rotterdammer gespeeld moest worden. Ze speelden vlot en vrolijk in hun mooie gebloemde jurken en waren een voorbeeld van: let niet op de leeftijd maar op kwaliteit. Het thema van de lunch was ook de ouderenweek en eenzaamheid. Als je een muziekinstrument speelt, en je bent lid van VAKiR dan kom je steeds met nieuwe mensen in contact en met een publiek. Van sommige leden hoor ik dat het hun levensader is, juist in moeilijke periodes. We hebben met dit optreden onszelf en ook het publiek een plezier gedaan We hielden er lovende woorden en een flink stuk chocola aan over. Met Kerst staan we weer paraat om onszelf en andere Rotterdammers met onze muziek over deze soms moeilijke dagen heen te tillen.

Marianne van den Heuvel

Optreden Botanische Tuin

Verslag van optreden Botanische tuin, 12.5.19 (Moederdag)

Voor dit optreden had ik twee ensembles uitgenodigd van blazers en gitaristen die afwisselend optraden. Dit bood variatie in bezetting, maar gaf de blazers ook adempauze. Het was de tweede keer dat we hier met VAKiR optraden. De tent stond al klaar met vijf stoelen voor het blaaskwintet, evenals de kopietjes van het programma. Het vaandel uitrollen en stevig opzetten gaat steeds beter. Er moesten stenen op het voetstuk, zodat het niet omwoei. Ineke, hielp me. We hadden afgesproken dat de musici hun eigen programma zouden toelichten, ik deed alleen het begin en de afsluiting. Het repertoire was toepasselijk en Paula presenteerde heel plezierig zoals altijd. Achterin op het terras zaten mensen aan tafel te luisteren, en vooraan zat een tafel te praten. Toen ik vroeg of het iets zachter kon, pasten ze zich meteen aan. De buren van de tuin, klapten vanaf hun balkon in de verte. De gitaristen hadden minder volume, maar versterking is niet de oplossing. Ook hun repertoire was gevarieerd. Het geheel duurde non-stop wel anderhalf uur, wat enerzijds te lang was, maar iedereen liep in en uit. Het werd gelukkig niet tot achtergrondmuziek. Na ieder stuk volgde applaus. De officiële fotograaf maakte foto’s, die hij beloofde op te sturen. Het was even wennen voor de musici dat hij zo dichtbij kwam, maar het leverde mooie foto’s op. Nel van Holst, de coördinatrice bedankte alle musici en ze gaf ons allemaal een mooie paarse bloem. Ik had voor iedereen een VAKiR-potlood, ook leuk voor niet VAKiR-leden die meededen en als aandenken voor Nel. Na afloop die heerlijke rabarbercake van Ineke, want de hapjes op de kramen waren tijdens het spelen al aardig opgeraakt. Ik was opgelucht dat het allemaal goed ging, want een oudere dame maakte nog een zijdelingse val in de tent, over de stenen die we hadden gebruikt om het vaandel te verzwaren.

Samenvattend: musici hebben hun programma onderling goed op elkaar afgestemd, zodat de blazers twee adempauzes hadden. Het omgevingsgeluid van pratende mensen en de fotograaf waren leerzaam. Het was mooi zonnig weer, maar in de schaduw onder de tent was het koud. Uit de tent komen was geen optie, zeiden de blazers. De akoestiek was voor gitaar niet al te gunstig, maar het duo versterkte elkaar.

Alles wat fout kon gaan ging goed: de vallende cake bleef heel, de vallende dame bleef ongedeerd en er viel geen regen. Maar wat hebben die teddyberen nu gegeten tijdens die picknick? Het klonk niet alleen vrolijk, maar ook beangstigend. Op spannende momenten is het blaaskwintet op zijn allerbest.

Optreden De Leeuwenhoek

Kort, afwisselend en romantisch
Optreden in De Leeuwenhoek, zondagmiddag 17 maart 2019

Net als een jaar geleden waren we welkom in de ontmoetingszaal van De Leeuwenhoek. Het was ditmaal niet zo’n lang programma. De afwisseling tussen Schumann’s Romances, gespeeld door Martin (piano) en Carla (klarinet) en de Zeven Spaanse volksliederen van De Falla met veel liefdesverdriet, zang (Marianne) en piano (Geert), werkte erg goed. Carla had een heldere en informatieve toelichting over Romantiek en hoe je dat bij Schumann kon horen. De Spaanse liederen kregen een toelichting per lied. Er zaten zelfs Spaanstaligen in de zaal, die het feilloos konden meevoelen (De Leeuwenhoek staat immers in het Oude-Westen) en na ieder lied werd geapplaudisseerd. De zaal zat goed vol en het half uur dat wij speelden was het muisstil. Dat er eens iemand aan de wandel gaat, zijn geluiden die erbij horen en die niemand storen. Dan is een half uur met twee ensembles precies de juiste concentratieboog.
De piano was goed gestemd en de houtenvloer en houten tafels zorgden voor prima akoestiek. Er was een microfoon voor de toelichting. De activiteitenbegeleidster sprak een woordje als welkom en na afloop om ons te bedanken. We kregen ons natje en droogje van te voren en na afloop. Er was behalve aanhang van de musici ditmaal slechts één VAKiR-lid in de zaal. Wel leuk om nog even aan een stamtafel na te praten en een reactie te horen van het ene VAKiR-lid en van de Spaanstalige bewoner.

Workshop februari 2019

Terwijl de wind flink rond de muziekschool aan de Ringdijk waaide, had zich tegen tienen vanochtend alweer een flinke groep musici verzameld in het pand, voornamelijk oude bekenden, maar ook enkele nieuwe enthousiastelingen, die we van harte welkom heten! Maar liefst 11 ensembles hebben vandaag gestudeerd en lesgekregen van 6 bevlogen docenten. Vanuit de studieruimtes klonken klanken uit de Barok en Romantiek maar ook moderner werk van oa Andriessen, Ibert en Koechlin.

Vandaag werden de ingestudeerde stukken niet uitgevoerd in de middag, zoals normaliter gebeurt, maar stond er vanmiddag een ‘ mini-workshop experimentele muziek’ op het programma, gegeven door 2 leden van het ensemble Modelo62, Santiago Lascurain (gitarist) en Jan Willem Troost (cellist), bekenden van Patrick van Deurzen, die de compositie maakte voor het onlangs gehouden lustrumfeest.

Deze workshop gaf een leuke mogelijkheid om eens buiten de comfort zone van de klassieke muziek, met de bijbehorende regels “harmonie, melodie en ritme’ te stappen. Eerst met een paar opdrachten voor enkele ‘ vrijwillige musici’ als het spelen van een canon, maar dan met vrije interpretatie van ritme, snelheid of volgorde. Door middel van kleine aanwijzingen van Jan Willem en Santiago kon duidelijk een verschil worden gemaakt tussen chaos en een bedachtzaam uitgevoerd op elkaar afgestemd modern stuk!

Daarna gingen we gezamenlijk en interactief aan de slag, waarbij we de muziektonen aan elkaar mochten doorgeven door oogcontact te maken. Het leek aanvankelijk vrij simpel, maar hoe meer vrijheid we kregen in noten, hoe complexer het werd, waarbij de nodige verwarring ontstond en hilariteit, want keek de klarinettist nou naar mij of naar mijn buurman? En werden bepaalde personen echt nooit aangekeken? Nou, die moesten dan maar hun abonnement op Vakir opzeggen 😉

Het was verfrissend om op deze manier met muziek bezig te zijn, en Jan Willem en Santiago zullen wellicht later dit jaar een vervolg geven aan het improviseren en experimenteren van/met muziek. Bedankt, heren van Model062!

Ook dank aan iedereen die deze dag weer mogelijk heeft gemaakt, ik heb er in ieder geval van genoten!

WORKSHOP 24 NOVEMBER 2018

Eind oktober werd ik door Karel Fibbe gevraagd om mee te helpen met het organiseren van de workshop in november. Daar zei ik graag ‘ja’ op, want ik ben heel enthousiast over dit fenomeen, waarmee ik vorig jaar, het eerste jaar van mijn VAKIR lidmaatschap, kennis maakte. Het was goed om eens mee te maken hoeveel werk er achter zo’n heerlijke muziekdag zit!

Na het optreden (vlnr.) vermoeidheid, trots en opluchting.

Er hadden zich 25 mensen aangemeld, naast een aantal bestaande ensembles ook 7 individuele muzikanten, zelfs van buiten de vereniging. De eerste en niet geringe klus was dus ensembles te vormen, wat tamelijk lastig is als je het niveau van de muzikanten niet kent. Na het nodige gepuzzel en overleg met de muzikanten en met Margreet Kluit-Schaefer hadden we het toch voor elkaar en ook geschikte muziek gevonden. Er waren nu maar liefst 10 ensembles waarvoor we snel 5 docenten moesten vinden. Gelukkig vonden we Rik Andriessen, Annemieke de Koning, Judith Kruize, Cora Paulides en Corine Touboul meteen bereid mee te doen. Restten ons nog de verschillende mailings, de kamerindeling en de boodschappen voor de inwendige mens. Ik heb nog nooit zo lang over de boodschappen gedaan geloof ik, maar het was wel gezellig.

Tijdens het optreden: concentratie

Op de dag zelf volgden we de gebruikelijke ijzersterke formule van lesrondes afgewisseld met eigen speeltijd. We eindigden ‘s middags met een presentatie waaraan maar liefst 9 ensembles meededen. Wat een enthousiasme! Wat me dit keer opviel was de enorme variatie aan muziekstijlen: volksmuziek (Iers, Jiddisch, Spaans), Barok (Händel), Romantiek (Farrenc, Von Weber, Rachmaninov). Bijzonder leuk vond ik de nieuwe combinatie van harp met twee dwarsfluiten.

Alle catering werd weer geweldig goed verzorgd door Paula Soullié en Ed Koop hield de praktische zaken goed onder controle. Jullie allebei zeer bedankt!
De gezellige borrel maakte deze geslaagde dag compleet.

Lustrumconcert 2018

13 oktober 2018. Eindelijk was het zover, na een jaar van plannen en voorbereiden, componeren, oefenen en repeteren: de wereldpremière-uitvoering van de compositie Songs & Dances door 37 musici en een verteller in zaal O950 aan de Oostmaaslaan.

In dat jaar dus het nodige plannen en voorbereiden: leden raadplegen, componist zoeken, begroting opstellen, subsidies vragen, zaal kiezen en meer. Vervolgens leden en gasten uitnodigen, programma ontwerpen. Werk voor lustrumcommissie en bestuur.

En tegelijk, maar minder zichtbaar, het werk van Patrick van Deurzen, de componist. Geen geringe opgaaf: muziek creëren, zo ongeveer uit het niets. Niet vreemd dus dat hij bijzonder opgelucht was nadat zijn gigaklus was geklaard. Een klus met een klinkend resultaat: een compositie genaamd Songs & Dances, voor tien ensembles. Tien muziekstukken, waarvan drie met zang op teksten van dichteres Marianne Grootenboer.

Nu konden de spelers na hun voorbereidende ‘vingeroefeningen’ serieus aan de gang. De warme zomer was er goed voor. Zo’n tien oefensessies per ensemble, waarvan twee met coaching door componist Patrick himself. Een unieke gebeurtenis dat laatste, vonden velen. Niet slechts een naam met geboorte- en sterfjaar boven het stuk, maar een levende componist, die je kan vertellen hoe het zit en hoe het moet. Een inspirerende coach zo bleek, door wiens toedoen de muziek van dode noten tot levende klanken werd. Niet dat het daardoor gemakkelijk werd. Het waren en bleven pittige moderne stukken, met ongebruikelijke maatwisselingen, lastige akkoorden, onverwachte wendingen, bijzondere dynamiek.

Patrick voegde medio september verbindende teksten toe, uit te spreken tussen de tien delen van Songs & Dances. Daardoor werden de tien delen nog meer een geheel. Op 6 oktober kregen de muzikanten tijdens de generale repetitie de compositie in zijn geheel te horen. Na de worstelingen met het eigen deel, konden we nu ook de andere negen delen beluisteren. Met de tussenteksten uitgesproken door verteller Peter Kluit.

Dan, na een week, is het 13 oktober 2018, de lustrumdag. Eerst nog weer het geheel repeteren. En dan de puntjes op de i: onder regie van Patrick en Gerard Kiens wordt een strakke aansluiting van teksten en muziek ingestudeerd met een vlotte wisseling van de spelers na elk deel.

Na een korte toelichting voor het publiek van Gerard, worden de tien delen van het stuk vervolgens welhaast naadloos aansluitend uitgevoerd: het wordt een weergaloze muziekshow. Het zestigkoppige publiek is enthousiast. Applaus voor spelers, voor componist Patrick en voor dichteres Marianne.

Voorzitter Carolien de Monchy verhaalt in haar speech over de dertigjarige VAKiR. Eert de componist en de dichteres en prijst de lustrumcommissie. Bloemen, wijn!

Een enerverende middag, het sluitstuk van een enerverend jaar.

Workshop april 2018

Op 21 april was alweer de laatste workshopdag van het seizoen. De opkomst was niet zo groot als in februari, maar ruim voldoende om de dag tot een succes te maken. Dertien deelnemers meldden zich aan. Daaronder waren vier duo’s en vijf individueel aangemelden. Om van deze vijf deelnemers twee trio’s te kunnen vormen vonden we Gerda van Veen (piano) bereid om mee te doen. Fijn dat je meedeed, Gerda! Voor de in totaal zes ensembles vroegen we drie docenten: Miranda, Jorien en Saskia. De gespeelde muziek liep uiteen van barok tot modern, met componisten als Telemann, Schumann, De Falla, Crusell, en andere.
Voor de gelegenheidstrio’s adviseerde Thijs Kramer, onze muzikaal adviseur, over de te spelen muziek. En als gebruikelijk was de catering in handen van Paula en had Ed de controle over zalen en gebouw. Dank aan deze drie vrijwilligers!

Workshopdag 10 februari 2018

Op 10 februari kwamen we met 11 ensembles (28 deelnemers) bij elkaar voor de workshopdag. Er waren duo’s, bijvoorbeeld blokfluit – gitaar, fluit – piano, piano – zang, en ook trio’s van onder andere piano – hobo-viool, of cello – klarinet-piano. Je ziet dat de pianisten goed vertegenwoordigd waren. Er stonden stukken van bekende componisten (Beethoven, Shostakovich, Richard Strauss, Haydn) en van minder bekende componisten als Anton Diabelli, E. Mezzacapo op de lessenaars.

Na een korte opening vertrok een ieder naar de eerste ronde van les dan wel studeren. Het blijkt een goede formule: ’s morgens een uur studeren en een uur les, en ’s middags ook zo. Iedere keer weer blijkt hoezeer we het getroffen hebben met onze docenten –  vandaag waren dat Rik Andriessen, Ineke Drabbe, Judith Kruize, Janneke Spruijt, Ineke Drabbe, Paul Endendijk en Annemieke de Koning. Na de middagworkshops hebben we ook nog geluisterd naar de resultaten van alle lessen: maar liefst 10 ensembles presenteerden zich. Iedereen vertelt bij de uitvoering hoe inspirerend en leerzaam de lessen zijn geweest. Vanwege de grote belangstelling duurde het afsluitende optreden dan ook langer dan gebruikelijk.

Tijdens de lunch hebben we de ledenvergadering gehouden. Niet iedereen kwam naar de ledenvergadering en omgekeerd kwamen er ook leden naar de ledenvergadering die weer niet deelnamen aan de workshops. We waren met 26 leden om terug te kijken op het vorige jaar, de plannen voor het komende jaar te bespreken, en nieuwe bestuursleden (Carolien de Monchy, Piet van der Veen) en onze muzikaal adviseur Thijs Kramer te verwelkomen.

Bij de afsluitende borrel werd passend afscheid genomen van de twee scheidende bestuursleden. Froukje Joosten (tot vandaag voorzitter) zette oud-penningmeester Leo Meyboom in het zonnetje, met een prachtige speech met een zeer toepasselijke muzikale omlijsting door klarinettist Frank van Citteren. Daarna was bestuurslid Marianne van den Heuvel aan de beurt: scheidend voorzitter Froukje Joosten werd toegezongen met een speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd lied, begeleid door gitarist Wiebe Hietbrink.

Daarna hebben we het glas geheven op de VAKiR – het was een lange en memorabele workshopdag.

De stip op de horizon wordt groter

Zaterdag 3 februari was de tweede workshop ter voorbereiding van de lustrumcompositie. Er waren rond de zeventien deelnemers. Dit keer stond het ritme centraal in de oefeningen die Patrick van Deurzen ons liet doen. Aan het eind van de workshop hadden we vijf verschillende dansen geïmproviseerd, variërend van chachacha tot siciliënne!
Na een korte introductie over de ontdekkingsreis die het componeren ook voor de componist is, speelden we met elkaar de hele toonstoonladder. Dit keer ging het vooral om het improviseren met verschillende ritmes, uitmondend in een met z’n allen gespeelde wals.
Toen werd het spannend; we gingen in ensembles uiteen met de opdracht om een dans te maken, gebruikmakend van de improvisatieoefeningen die we van Patrick hadden gekregen. Dit lukte wonderwel: na anderhalf uur presenteerde iedere groep een dans met een titel! Iedere dans was interessant en alle dansen verschilden van elkaar. De deelnemers waren enthousiast, ze hadden nooit gedacht in zo’n korte tijd tot dit resultaat te komen.
Door deze workshops heeft Patrick heeft inzicht gekregen in de spelmogelijkheden van de mensen voor wie hij de componeert. Tot nu toe schreef hij voor professionals; die kun je alles laten spelen, bij ons moet je rekening houden met technische beperkingen. De deelnemers leerden in de workshops om op een nieuwe manier met muziek om te gaan en eigen grenzen te doorbreken.
Patrick is al begonnen met componeren, het eerste stuk is zelfs al bijna klaar!