Voor wie, waar en (sinds) wanneer

VAKiR, opgericht op 12 oktober 1988, is een zelfstandige vereniging voor elke amateur-instrumentalist of -vocalist uit Rotterdam of omgeving, die het leuk vindt om samen met anderen, in wisselende samenstelling, op eigen niveau muziek te maken.

Het ledental van VAKiR schommelt de laatste jaren rond de 100, dus er is keus genoeg. Sommige leden bespelen twee instrumenten. Er zijn bestaande ensembles, andere leden zijn juist naar collega-musici op zoek. Ensembles kunnen kleiner of groter van omvang zijn.

De vereniging stelt zich ten doel de kamermuziekbeoefening door amateurmusici en het niveau daarvan te bevorderen, onder meer door

  • ensembles van leden te formeren;
  • workshops, ledenconcerten en optredens te organiseren;
  • samenspelmogelijkheden in wisselende samenstelling te bieden;
  • presentaties van de leden aan elkaar en aan het publiek mogelijk te maken.

Voor deskundige ondersteuning aan ensembles, advisering bij technische moeilijkheden en over repertoirekeuze doet de vereniging een beroep op ervaren docenten.

Wie belangstelling heeft kan voor nadere informatie contact opnemen met het bestuur of zich aanmelden als VAKiR-lid.

De Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk de amateur-kamermuziek te bevorderen. Vandaar dat VAKiR haar doelstelling mede kan realiseren dankzij een jaarlijkse subsidie uit het Gemeentelijk Cultuurfonds. Als tegenprestatie verzorgen VAKiR-ensembles regelmatig kosteloze optredens bij Rotterdamse Zorgcentra of bij publieke evenementen elders in Rotterdam.

VAKiR werkt nauw samen met de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR) en maakt voor haar workshops en ledenconcerten dankbaar gebruik van de vestiging van de SKVR aan de Ringdijk 50 in Rotterdam.