Workshop april 2017

Op 8 april 2017 vond in de muziekschool aan de Ringdijk weer een workshop plaats. Met de aanmeldingen konden we acht ensembles indelen, waaronder twee kersverse trio’s. Het is altijd een uitdaging voor ons als organisatie om de losse aanmeldingen in te passen in een bestaand of nieuw ensemble. Een van de nieuwe ensembles had zelfs niet eens de gelegenheid gehad om vooraf gezamenlijk te oefenen, maar de docent pakte het positief op en prees de formatie omdat ze niet vastgeroest waren in gewoontes, scherp waren en openstonden voor zijn suggesties.IMG_4548
De dag verliep onder leiding van de vier docenten geheel volgens schema. Een uur les en een uur zelfstudie in de ochtend, in de middag datzelfde nog een keer. Een deelnemer vond het fysiek best pittig om dat de hele dag te doen en ook nog een goede presentatie te leveren. Sommige ensembles gebruikten een gedeelte van hun oefenuurtje om de benen te strekken in het Berg- en Broekpark, tegenover de muziekschool.
IMG_4546De lunch werd verzorgd door Paula, die daarbij altijd hulp krijgt van mensen die ook aanwezig zijn. Het is altijd fijn om na een paar uur hard werken iets lekkers van tafel te kunnen pakken en samen te eten.
De koebel luidde de middag in. De organisatie van de dag, Leo en ik, gaan dan de kamers langs om te inventariseren wie wat gaat spelen tijdens de presentatie. Tot onze verrassing deed iedereen hier aan mee. Omdat er slechts acht ensembles waren, was er meer tijd voor individuele optredens, zonder dat het programma te lang werd.
Leuk dat er ook leden van VAKiR speciaal waren gekomen om het optreden bij te wonen en iedereen weer te zien. IMG_4542
De opening vond als altijd plaats in de hal, omdat de vibrafoon niet naar boven verplaatst kan worden. Pie Jesu van Fauré, een toepasselijk stuk voor de stille week. Duo Sprank zal het deze week nog twee keer uitvoeren.
IMG_4547
Lútzen, Jos en Renée speelden het werk ‘Aquarelle’ van André Patrick, een tijdloos stuk van een componist die ze eigenlijk niet konden plaatsen. Het leek saai, maar na flink oefenen met zijn drieën bleek er meer in te zitten.
IMG_4549
Nel een Elien kozen voor twee liederen van Purcell en Mahler en verzorgden zelf een korte toelichting. Het Trio Marcello, ook geheel nieuw, speelde twee delen uit een stuk van Telemann. Margreet en Alwin speelden heel sfeervol liederen van Schumann en Debussy in een versie met klarinet alsof het voor klarinet geschreven was.
IMG_4551

 

 

 

 

 

Jolette en Gerard hadden zich gestort op een Sonatine van Milford. Gerard gaf toelichting over het veel bewogen, tragische leven van deze interessante componist die eigenlijk niet modern genoeg was voor zijn tijd. Ook vertelde over het interessante leerproces van die dag.

IMG_4545

Frits en Gerard, gitaar en fluit, waagden zich aan een stuk van Paganini, dat voor deze bezetting was geschreven. Zij kregen de opdracht van de docente om in kleuren te denken. En dan ook nog goede noten, maar dat ging hen goed af. De afsluiting werd verzorgd door Froukje en Peter. Froukje speelde enkele van de Kinderszenen van Schumann, terwijl Peter, die we als zanger kennen, gedichten voordroeg die A.Marja daarbij schreef. Het paste zo wonderwel bij elkaar dat ik vergat om dit duo te fotograferen, en dat het publiek na ieder lied applaus gaf, wat een toegift opleverde. Froukje en Peter gaan nog meer liederen op deze manier instuderen.
Aan het eind van de presentatie hebben we de vier docenten passend bedankt en konden we aan de borrel. De volgende gelegenheid dat we weer van ons laten horen in VAKiR-verband is het optreden in Antonius Binnenweg op 13 mei. Het programma is nu vol, maar komen luisteren mag altijd. De volgende optredens staan op de website. Meld je aan om die vlieguren te maken. Zoals een docent opmerkte: optreden in een musical is heerlijk, want dan mag je 100 keer je nummertje zingen, waardoor het vanzelf gebeiteld raakt.