Verslag Zomerschool juli 2022

Verslag van de VAKiR-Zomerschool

Zomerschool heeft zo’n fijne klank: zoiets als vrijblijvend en vrijwillig leren op vrolijke wijze. En fijne klanken waren er volop en alom op de VAKiR-zomerschool op zaterdag 16 juli 2022 in de SKVR-muziekschool aan de Ringdijk!

Maar voor het allemaal zover was heeft de organisatie heel veel nagedacht, onmogelijke puzzels opgelost en hardnekkige plagen verslagen. De leden hebben hier weinig tot niets van gemerkt en zijn verwend met vooraf uitgezochte mooie muziek en passende en enthousiaste docenten.

Er waren drie klassen geformeerd: het cellokwintet Facquiri, een pianistenklas (6 pianisten) en een kwartet (2 violen, 1 hobo en 1 cello), met twee docenten: Nina Hitz voor het kwartet en kwintet en Annette Rogers voor de pianisten.

Het lesrooster voor het kwintet en het kwartet was à la de VAKiR workshops dus in de ochtend 1 uur zelfstudie en 1 uur begeleid studeren en dit nog zo eens in de middag. De pianisten hadden een spannend lesprogramma in duo’s, onder begeleiding van Annette Rogers. En natuurlijk werden we tussendoor weer gefêteerd op een heerlijke lunch inclusief de reeds gesmeerde krentenbolletjes, die die zo heerlijk lui weghappen!

Zelf was ik onderdeel van het kwartet en heb heel erg fijn gemusiceerd dankzij de medekwartet-leden en natuurlijk Nina en Georg Philipp. Wij mochten met zijn vieren namelijk twee hele mooie en sprankelende Telemannkwartetten spelen, te weten: Sonate G-groot TWV 43:G6 en uit Musique de Table het Quartet voor fluit, hobo, viool en continuo. Waarin Welmoed op de viool de fluitpartijen speelde die toch in de hoogte wel eens heel uitdagend lagen op de viool maar dat was geenszins te merken.

Wat klonken we samen fantastisch in de niet zo grote kamer alwaar de akoestiek erg goed was en we elkaar goed konden horen.

Van Nina leerden we waar de accenten lagen in de stukken en hoe we de spanning in bepaalde lijnen konden opbouwen en doorbouwen en dat we goed moesten luisteren naar de cello uiteraard, want die verzorgt de puls! Ook vernamen wij dat Telemann de David Bowie van zijn tijd was of eigenlijk meer Michael Jackson maar die kan nu niet meer.

Als we zelf eventjes stil waren (om het embouchure wat te laten bijkomen en het eelt te laten groeien op de vingers) hoorden we door de muren heen ook de mooie klanken van de andere klassen. Dat maakte nieuwsgierig naar de gevreesde en ook bejubelde optredens die ons nog te wachten stonden.

Na een koffie en theepauze met nu weer lekkere chocolaatjes geserveerd (om ons moed in te eten) togen we naar de aula voor het klapstuk van de dag: de uitvoeringen. Extra leuk was dat er ook familie, vrienden, leden die niet meespeelden en zelfs oud-leden kwamen luisteren.

Wij hebben allen tezamen genoten van de volgende stukken:

  • Twee Jamaican Songs van A. Benjaminop 2 piano’s door Froukje en Joris
  • Vivace uit Sonate G-groot TWV 43:G6 van G.P. Telemann door het Kwartet
  • Greensleeves van R. Vaughan Williams (groene mouwen, leerden wij) op 2 piano’s door Anke en Peter
  • Holbergsuite Op. 40 van E. Grieg, in een bewerking voor 5 cello’s, door Facquiri (= Latijn voor VAKiR zo leerden wij ook)

En als de mooiste en best werkende arbeidsvitamine verrasten Erica enGerda ons met een quatre main zodat ‘t stoelen stapelen na de optredens een fluitje van een cent was.

Wat een geslaagde topdag waarbij weer het hele kleurenpalet aan emoties werd beleefd!

Dit smaakt wat mij betreft naar meer dus tot de volgende zomerschool, maar eerst nog de vele andere VAKiR-activiteiten (gauw inschrijven) meemaken!!

Barbara