VAKiR met André Hazes de kerst in

Het is altijd leuk om weer eens buiten te deur op te treden met een ensemble van VAKiR. Voor kerst kreeg ik een verzoek de muzikale opening te verzorgen van een kerstborrel in een gezelschap van expats, die voor hun werk of met hun partner tijdelijk in Rotterdam wonen. Hun voorkeur ging uit naar een amateurgezelschap, omdat dat meer aanspreekt.

Met Margreet Kluit-Schaefer (pianist) en Carien Dagnelie (cellist) had ik wel eens eerder samengespeeld, van alles, maar geen zoetgevooisd kerstrepertoire. Daar kom je natuurlijk niet onderuit, en een kerst-Carol is niet al te moeilijk. De Berceuse van Diepenbrock, die we op de workshopdag hadden ingestudeerd, paste er ook in. Even geaarzeld over de Elegie van Massenet, maar als je verwijst naar de LP ‘Eenzame Kerst’ van André Hazes, dan kan dat.

Na afloop hebben we reclame gemaakt voor VAKiR, want er zaten veel muziekliefhebbers in de zaal. Verrassend was een compliment over onze uitvoering van Andre Hazes. Een leuk misverstand, maar die houden we erin. Meestal krijgt VAKiR het verzoek krijgen om laagdrempelig te spelen.

Hopelijk komen de Vakir-optredens in Rotterdamse zorginstellingen en culturele plekken weer op gang.

Marianne van den Heuvel

Verslag Opmaat 2024

Een geslaagde Opmaat.

Zoals in de vorige Nieuwsbrief al werd aangekondigd, werd er dit keer weer een Opmaat in september georganiseerd: De muzikaal speeddate in verschillende ronde waarin je in iedere ronde kennis maakt met andere VAKiR-leden en in een ad-hoc ensemble een (niet al te moeilijk) muziekstuk speelt. De start was een beetje rommelig, zou iedereen wel komen? De Ringdijk lag ook nog open was en daardoor lastig te bereiken. Op het allerlaatste moment waren er ook nog aanpassingen geweest in het rooster (de kamers en zelfs de muziek). Maar VAKiR-leden laten zich niet snel van de wijs brengen en voor je er erg in had klonk er uit alle kamers muziek over de opengebroken Ringdijk.

Andrea en Eva hadden prachtige stukken bij elkaar gesprokkeld die ook heel goed te spelen waren voor de minder gevorderde muzikanten, zodat iedereen echt kon samenspelen zonder al te veel over lastige noten te struikelen (o.a. Kees Schoonebeek en Sjostakovitsj.) In de wandelgangen hoorde ik enthousiaste geluiden en iedereen leek het naar zijn zin te hebben.

Na een korte pauze hadden we tot slot in de Aula zowaar een echt orkest van 12 deelnemers. De muzieksamenstellers hadden vast de oproep van een van de leden op de ledenvergadering in gedachten gehad, waarin gevraagd werd of er een mogelijkheid was om een ‘salon of kamerorkestje’ op te richten. Dit was daarvoor een aardige verkenning. Andrea dirigeerde en hield korte verhelderende inleidingen bij de bijzondere muziek “Tale of the Gnomes” van De Bleser zodat we in de juiste stemming kwamen. Zo vertoefden we als het ware in een bos en moesten soms voorzichtig of zachtjes spelen om de bosbewoners niet te verstoren of wakker te maken.

Naast het orkestje waren er nog 2 ensembles aan het werk met daarin de 2 deelnemende zangers: zij speelden met 2 piano’s en fluit/viool in andere kamers. Ergens wel jammer dat je maar 2 oren hebt, ik had dit graag gehoord!

Na afloop van het muzikale samenzijn kregen Eva en Andrea een welgemeend applaus en een bloemetje. Andrea benadrukte nog dat op zo’n dag als deze het er vooral gaat om samen te werken, en het daarvoor belangrijk is dat we open staan voor elkaar en elkaar de ruimte geven. Dat was goed gelukt, want na een kleine borrel ging iedereen voldaan naar huis.

De Opmaat functioneert op deze manier als een inspirerende start van het VAKiR-jaar. We hopen dit volgend jaar weer te kunnen organiseren, en kunnen daarvoor altijd vrijwilligers gebruiken.

En voor de volgende workshop-bezoekers: check even de reis-App voor je vertrekt, want behalve de Ringdijk ligt half Rotterdam open!

Margriet Roorda