’s Morgens om 9.30 uur verzamelden we ons op de muziekschool aan de Ringdijk voor de traditionele VAKiR-workshopdag. Binnenlopen met koffie en koekjes en iedereen even zien. Er deden maar liefst 24 leden mee, verdeeld in 10 ensembles, trio’s en duo’s.
Ik was ingedeeld in een ad-hoc ensemble met een pianiste – altijd leuk om weer eens met een andere partner samen te spelen. We hadden van tevoren samen gerepeteerd, stukken van Fauré en Gossec, zodat het in ieder geval ‘onder elkaar stond’. We kregen les van Rik Andriessen, die ons coachte om het karakter van het stuk beter uit de verf te laten komen. Geweldig om les te krijgen, je hoort gewoon hoe je met elkaar vooruit gaat gedurende de dag. De formule waarbij de ensembles beurtelings les krijgen en oefentijd hebben, werkt nog steeds uitstekend, omdat je tijd hebt om het geleerde direct in te studeren.
Tijdens de goed verzorgde lunch kon je overal enthousiaste verhalen horen van ensembles over hun lessen. Onze docenten slagen erin om het beste uit ieder ensemble naar voren te halen.
Aan het eind van de dag hebben acht van de tien ensembles gedurende vijf minuten laten horen waar ze aan gewerkt hebben. Iedereen hield zich keurig aan de tijd, waardoor het een vlotte en goed verlopende presentatie was.
We luisterden naar een breed scala aan muziek, variërend van Dvorák trio’s tot een Händel piano trio, liederen van Schumann en Tosti tot een Mélodie voor viool en piano van Bloch.
Er was meer dan genoeg om over na te praten bij de borrel – sommigen bleven totdat we echt om 17.30 de opruimwerkzaamheden startten.
Het meest bijzondere van deze dagen vind ik de sfeer. Het is echt een dag die we met elkaar maken. We zetten met elkaar de aula klaar en ruimen die weer op. Ook bij de catering helpen leden mee, waarbij Paula Soullié het meeste doet. We kijken uit naar de volgende workshopdag in april.