VAKiR workshopdag 15 februari 2020

’s Morgens om 9.30 uur verzamelden we ons op de muziekschool aan de Ringdijk voor de traditionele VAKiR-workshopdag. Binnenlopen met koffie en koekjes en iedereen even zien. Er deden maar liefst 24 leden mee, verdeeld in 10 ensembles, trio’s en duo’s.

Ik was ingedeeld in een ad-hoc ensemble met een pianiste – altijd leuk om weer eens met een andere partner samen te spelen. We hadden van tevoren samen gerepeteerd, stukken van Fauré en Gossec, zodat het in ieder geval ‘onder elkaar stond’. We kregen les van Rik Andriessen, die ons coachte om het karakter van het stuk beter uit de verf te laten komen. Geweldig om les te krijgen, je hoort gewoon hoe je met elkaar vooruit gaat gedurende de dag.  De formule waarbij de ensembles beurtelings les krijgen en oefentijd hebben, werkt nog steeds uitstekend, omdat je tijd hebt om het geleerde direct in te studeren.

Tijdens de goed verzorgde lunch kon je overal enthousiaste verhalen horen van ensembles over hun lessen. Onze docenten slagen erin om het beste uit ieder ensemble naar voren te halen.

Aan het eind van de dag hebben acht van de tien ensembles gedurende vijf minuten laten horen waar ze aan gewerkt hebben. Iedereen hield zich keurig aan de tijd, waardoor het een vlotte en goed verlopende presentatie was.

We luisterden naar een breed scala aan muziek, variërend van Dvorák trio’s tot een Händel piano trio, liederen van Schumann en Tosti tot een Mélodie voor viool en piano van Bloch.

Er was meer dan genoeg om over na te praten bij de borrel – sommigen bleven totdat we echt om 17.30 de opruimwerkzaamheden startten.

Het meest bijzondere van deze dagen vind ik de sfeer. Het is echt een dag die we met elkaar maken. We zetten met elkaar de aula klaar en ruimen die weer op. Ook bij de catering helpen leden mee, waarbij Paula Soullié het meeste doet. We kijken uit naar de volgende workshopdag in april.

Het VAKiR-optreden in ATRIUM op 18 januari 2020

Het Atrium is een kleine zorginstelling, wat verscholen tussen de winkels aan de Karel Doormanlaan, waar VAKiR-leden een optreden verzorgden. Het was het derde jaar dat we hier waren, we zijn langzamerhand oudgedienden.

Op 18 januari vormden we met ons drieën maar liefst twee verschillende duo’s; ‘Duo Henriette’ met Riekje op viool en Vera op piano. Het tweede gelegenheidsduo ‘Duo Holst’, Riekje en ik, ontstond omdat we Holst al tijden op de lessenaar hadden en er slechts één aanmelding voor het optreden was. Viool en zang is mooi voor de afwisseling. Toen het programma helemaal rond was, meldde zich alsnog een duo. Zij waren zo aardig om door te schuiven naar een volgende optreden.

Maar liefst meer dan de helft van de bewoners zat op 18 januari al een half uur van tevoren klaar voor ons optreden.  Er stond een eenvoudige piano in de tuinzaal, de programma’s lagen klaar en we kregen meteen thee aangeboden, door een vrijwilligster.

Het optreden duurde precies 45 minuten, omdat ‘Duo Henriette’ goed op de tijd had gelet, en op het laatste moment nog wat onderdelen had geschrapt.

Riekje had veel research gedaan naar Rotterdamse componisten, waar ze ook interessante dingen over vertelde, op een aansprekende manier.

Het publiek was bijzonder geïnteresseerd omdat ze soms naar de Doelen gaan voor een lunchconcert.

Een dame op de tweede rij bleef hardop praten tijdens het optreden waar andere bewoners last van hadden. Zij werd tot stilte gemaand, maar later zagen we dat ze tot helemaal tot rust kwam tijdens een heel eenvoudig wiegenliedje. Er was ook belangstelling van de VAKiR-achterban. Altijd fijn om op te treden met eigen publiek erbij.

Tot slot een aardig dankwoordje van Activiteitenbegeleidster, die ook bijgaande foto maakte. We kregen een bosje tulpen bij het slotapplaus en aardige reacties van bewoners, soms ontroerend. Volgend jaar zijn we weer welkom. We verheugen ons erop.

Het VAKiR Nieuwjaarsconcert 2020

Op 11 januari 2020 verzamelden ruim 25 VAKiR-leden zich in de muziekschool op de Ringdijk voor ons traditionele Nieuwjaarsconcert. We begonnen een beetje later dan gepland, omdat er een geweldige file op de A20 stond, waardoor sommige leden wat verlaat waren. Maar tenslotte waren we er allemaal en gingen we van start.

Er stonden vier ensembles gepland, maar helaas moest één ensemble afzeggen vanwege ziekte van de pianiste. We hebben een vol uur geluisterd naar prachtige uitvoeringen. Ieder ensemble gaf zelf een korte toelichting op het door hen gekozen stuk, waardoor het publiek werd meegenomen in de betreffende sfeer.

Eerst zong Marianne van den Heuvel begeleid door Geert Woltjer vijf liederen: drie van Jaap Geraerdts (1924-2003) en twee van Robrt Schumann (1810-1856). De tekst kregen de luisteraars op papier uitgereikt, zowel in het Frans of Duits als in de Nederlandse vertaling.

 

Daarna speelde Andrea Vermeulen fluit en Froukje Joosten op de piano drie stukken. Een bewerking voor fluit en piano van Prokofjev (1891-1953) Visiion Fugitive. Daarna een dele uit een sonatine ook van Jaap Geraedts. Als afsluiting een Rêverie van André Caplet.

Het concert werd afgesloten door trio Beet! Met Margreet Kluit aan de pinao, Riekje Kaptein viool en Carien Dagnelie cello. Zij speelden twee stukken, als eerste drie Russische liederen van Glinka (1804-1857) en daarna het derde deel Gipsy van Haydn’s trio in G. Hob XV.

Daarna sprak de voorzitter een korte nieuwjaarswens uit voor de aanwezigen, en hebben we elkaar uitgebreid een gelukkig en muzikaal 2020 gewenst. Een waardige start van het nieuwe jaar.

Verslag VAKiR optreden bibliotheek op 21 december 2019

Zoals langzamerhand traditie is geworden, hebben VAKiR-leden op zaterdag 21 december in de bibliotheek opgetreden. Het programma duurde dit jaar een uur. Uit ervaring wijs geworden, hebben we geen langer programma gepland.

Er hadden zich 4 ensembles gemeld, dus dat was helemaal goed.

We spelen in de bibliotheek allerlei stukken, het hoeft geen kerstmuziek te zijn. De bijdragen waren gevarieerd: piano met klarinet, met fluit, met cello en tenslotte het trio met twee violen met salonmuziek, wat inderdaad een goede afsluiting was. We waren binnen het uur rond.

De opstelling was iets gewijzigd en de hal was flink verbouwd, zodat het geluid niet tot boven in het gebouw doorklonk. Klapstoelen stonden van te voren al uitgeklapt aan weerszijden van de vleugel en we konden er stoelen bijpakken. Optreden met publiek achter je is even wennen, maar iedereen kon zijn stoel verzetten. Het had iets van een straatoptreden op een groot plein.

Het publiek bestond halverwege het optreden uit minstens 40 mensen, waaronder zeker 6 kinderen. Een percentage van meer dan 10% jongeren in de zaal, dat haalt een klassiek optreden in de Doelen niet! Die kinderen wilden langer blijven, maar de ouders namen ze gewoon mee, want die hadden nog meer te doen, zo vlak voor kerst. Er waren behalve ‘onze artiesten’  ook VAKiR-leden die niet optraden en ook bestuursleden, met wie we na afloop gezellig wat gingen drinken. Er kwam nog een heel klein meisje met een zusje uit het publiek naar me toe, die heel verlegen aan me vroeg of we nog meer concerten gaven. Ze speelde nog geen instrument, maar zat op dansles en moest van haar moeder eerst zwemmen leren voordat ze met een instrument aan de gang mocht. Ons optreden is inderdaad heel laagdrempelig voor heel jonge kinderen!!!!

In december 2020 gaan we weer optreden – kerstcadeau voor Rotterdammers.

Marianne van den Heuvel